"האיש שידע אינסוף" – סריניוואסה רמנוג'אן

החודש יצא לאקרנים הסרט "האיש שידע אינסוף" הסרט מגולל את סיפור חייו הקצרים של סריניוואסה רמנוג'אן (1887-1920), מתמטיקאי הודי גאון. לפניכן סקירה קצרה של חייו ולהנאתכם מוצגים מספר ספרים אודותיו. בין הספרים, הספר The man who knew infinity, עליו מבוסס הסרט. הספר הגיע לספרייה ומוצג בתצוגת הספרים המעניינים.  כל אלו כמובן מהווה ספויילר לסרט.

ספויילרים

בתיכון נחשב רמנוג'אן כבעל יכולות מתמטיות יוצאות דופן ובמכללה הוא למד בכיתת המלגאים המצטיינים. אולם הוא התעמק רק במתמטיקה ולכן לא עבר את הבחינות באנגלית ובסנסקריט ולא המשיך לשנת הלימודים הבאה. הוא נאלץ לעזוב את המכללה.

ב- 1906 נסע למדראס, ללמוד במכללה בכיתה של מלגאים מצטיינים. אך הוא חלה ונאלץ לעזוב את לימודיו. בין 1906 ל-1912 חיפש אחר פטרון אקדמי ומשרה שתאפשר לו לפרנס את משפחתו. את המחברות שלו הראה לבעלי השפעה שונים בניסיון לשכנע אותם לפרוש עליו את חסותם או להשיג לו משרה ראויה.

ב-1912 התקבל לעבוד במשרדי הנהלת החשבונות של רשות הנמלים במדראס. רמנוג'אן המשיך לחקור מספרים והמתמטיקה וטיפח קשרים שיצר עם אנשים מהאקדמיה. אחד מהם הפנה את תשומת ליבו למאמרו של פרופסור הארדי מקיימברידג'. רמנוג'אן הצליח להגדיר משהו שהארדי ציין במאמר כי טרם הוגדר. רמנוג'אן שלח מכתב עם חישוביו להארדי.

מהמכתב הארדי התרשם כי מדובר בגאון והחליט להביאו לקיימברידג'. הוא זיהה את כישרונו המתמטי המולד של רמנוג'אן. בהמלצתו של הארדי נפגש המתמטיקאי פרופ' נֶוִויל שביקר באוניברסיטת מדראס עם רמנוג'אן. בעקבות הפגישה שכנע נוויל את אוניברסיטת מדראס לעזור לרמנוג'אן להגיע לקיימברידג' כדי לפתח את כישוריו המתמטיים.

ב-1914, עם קבלת המלגה מאוניברסיטת מדראס, הפליג רמנוג'אן לאנגליה. בתקופת שהותו באנגליה הגיע להישגים מרשימים שזיכו אותו בהערכה רבה ובתהילה. הוא פרסם 21 מאמרים ועוד 11 מאמרים קצרים. בפברואר 1918, בהיותו בן 30, נבחר רמנוג'אן כחבר באגודה המלכותית של לונדון ובאוקטובר 1918 נבחר לחבר אקדמיה בטריניטי קולג'.

תצוגת ספרים

רמנוג'אן סבל ממחלות שונות עוד לפני שנסע לאנגליה. בשלוש השנים הראשונות שעשה בקיימברידג' הרגיש טוב. אולם ממאי 1917 החלה בריאותו להידרדר מאוד והוא נכנס ויצא ממוסדות לטיפול בשחפת במשך כמעט שנתיים. בעצתו של הארדי, בראשית 1919, הוא הפליג בחזרה להודו, בתקווה שהסביבה המוכרת תיטיב עם בריאותו. לרוע המזל, הדבר לא שיפר את מצבו והוא נפטר ב-26 באפריל 1920 במדראס, כשהוא בן 32 בלבד.

רמנוג'אן הותיר אחריו את מחברותיו, שהכילו הרבה חומר משורבט ולא מסודר, אבל בעל ערך רב. אחרי מותו, ב-1927, ראתה אור בהוצאת אוניברסיטת קיימברידג' אסופה בת 350 עמודים של מחקריו של רמנוג'אן, בעריכתם של הארדי ואחרים. עריכה מדעית והוצאה לאור של מחברותיו, כולל הוספת ההוכחות שברובן לא נכללו בהן – עברה לא מעט תהפוכות והושלמה רק בשנים האחרונות. המחברות ראו אור בחמישה כרכים בין השנים 1985 – 1997.

2 תגובות בנושא “"האיש שידע אינסוף" – סריניוואסה רמנוג'אן”