חודש נובמבר במדע

ב 1.11.1952 ארצות הברית עשתה לראשונה ניסוי בנשק תרמו- גרעיני – פצצת מימן. הפיצוץ התרחש באזור אנווטאק הוא השמיד לחלוטין את האי אלוגלב והשאיר מכתש ברוחב 1.9 ק"מ ועומק של כ- 50 מטרים. 80 מיליון טון של אדמה עלו לאוויר בעקבות הפיצוץ. הפצצה הייתה חזקה פי 1000 מהפצצה שהונחתה על הירושימה.

ענן הפטריה עלה לגובה 41 קילומטרים (ראש הסטרטוספירה) והתפשט לרוחב של 1600 ק"מ. לקריאה אודות פצצת המימן:
Dark sun : the making of the hydrogen bomb by Richard Rhodes
——–
ב 6.11.1952 וולפגנג שולר גילה סופרנובה בקונסטלציית קסיופיאה. הסופרנובה נראתה על ידי צופים רבים בכל אירופה והמזרח הרחוק ודמתה לכוכב חדש. טיכו ברהה עקב גם הוא אחר ספרנובה זו ותיעד במדויק את הופעתה. למרות שברהה לא היה הראשון שזיהה אותה, הוא מזוהה איתה מכיוון שכתב על כך ספר: "סטלה נובה" – כוכב חדש. במשך שבועיים הסופר נובה הייתה בהירה יותר מכל כוכב בשמי הלילה וניתן היה לראותה גם באור יום. לקראת סוף החודש היא החלה לדהות ולשנות את צבעה. ניתן היה לראותה בעין בלתי מזויינת במשך כ- 16 חודשים לאחר שנתגלתה.
למידע נוסף אודות סופרנובות:
Supernova : the violent death of a star by Donald Goldsmith
———-
ב- 19.11.1956 נולדה מארי קולינס. קולינס היא אסטרונאוטית אמריקאית והאישה הראשונה שהטיסה ומאוחר יותר גם פיקדה על מעבורת חלל. לאחר שסיימה את האוניברסיטה הצטרפה אל חייל האוויר האמריקאי והוכשרה כטייסת של סוגים שונים של מטוסים ולבסוף נעשתה מדריכה. ב-1990 הצטרפה לתוכנית להכשרת אסטרונאוטים בעודה חלק מבית הספר לטיסות ניסוי. היא שהתה בחלל כ- 537 שעות.
למידע נוסף אודות מעבורות חלל:
Engineering ethics : balancing cost, schedule, and risk – lessons learned from the Space shuttle by Pinkus, Rosa Lynn.
———-
ב- 26.11.19666 נשיא צרפת צ'רלס דה גול פתח את תחנת הכח הראשונה המבוססת על גאות. מדובר בתחנת הכח המבוססת על גאות החזקה ביותר בעולם, רוחבה 700 מטר. בגאות גבוהה ונמוכה, גובה המים עולה במהירות באחד מצידי הסכר. כאשר הפער בגובה המים מספיק השערים נפתחים והמים זורמים בחוזקה אל הסכר. הטורבינות הינן דו צדדיות כך שהן מסוגלות לפעול בשני הכיוונים מהם המים יכולים להגיע. בכל שנה תחנת הכח מייצרת 500 מיליון קילווואט.
לקריאה נוספת על מקורות  כח חלופיים:

נובמבר - ספרים מעניינים במדע