שימור נתונים ושחזור גילויים  מדעיים – מדוע וכיצד?

בסדרת פוסטים חולקת ד"ר לטישה ר. וויט, ספרנית ומדענית מוח בעברה את הבעיות שחוותה כמדענית, ושכספרנית היא יודעת שאפשר לפתור.

בפוסט זה נביא את הבעיות שהיא מעלה, הפתרונות שהיא מציעה ונפרוש את הפתרונות האפשריים שיש בספרייה.

ד"ר וויט חולקת שכשהיא נכנסה למעבדה היא נתקלה במספר בעיות:

• המידע נמצא ברשימות של אנשים שכבר לא נמצאים במעבדה,
  • צורת סידור וארגון החומר נעשתה על ידי מישהו אחר ולא ברור מה צורת הארגון,
  • לעיתים החומר כלל לא מאורגן, או בכלל היה בראש של האדם ולא רשום בשום מקום.
  • הסטודנט צריך להבין לבד מה הם תהליכי העבודה או לקבל מידע שונה מחברים אחרים במעבדה,
  • גם כאשר הוא מתחיל לעשות ניסוי אין לו מידע לגבי לאיזה ניסוי עבר הוא יכול להשוות את התוצאות שלו.
  • כאשר הוא מנסה בעצמו לעשות כמה ניסויים כדי להשוות ולשחזר תוצאות הוא מגלה שהוא לא יודע איך לעשות זאת, כי הוא לא למד איך לתעד את תהליך העבודה שלו, ולארגן ולשמור את המידע והנתונים שלו.

היא טוענת שכל הבעיות האלו נמצאות תחת קטגוריה אחת, שחזור מידע. היכולת לתעד ולשמר נתונים מדויקים מספיק כדי שניתן יהיה לשחזר את הניסוי. היכולת להגיע אל המידע שנאסף, לזכור איך נאסף ולהשוות אותו היא קריטית בניסויים.

היא מספרת שכדי לפתח הרגלים של שחזור מידע, קיימים פרוטוקולים וקווים מנחים לצורות עבודה מסודרות אותם ניתן לאמץ. ניתן ללמוד תכנות בסיסי כדי לבנות דרכים מסודרות לשימור מידע. וניתן לבדוק אלו כלים מאפשרים לשמור את המידע באופן מסודר.

נתונים ומידע אמורים לעמוד בסטנדרטים של FAIR-TLC: findable, accessible, interoperable, reusable, traceable, licensed, and connected. כלומר: שניתן למצוא אותם, נגישים, ניתנים לפעולה הדדים (מול נתונים אחרים), ניתנים לשימוש חוזר, ניתנים למעקב, ברישיון ומקושרים לנתונים ומידע אחר בתחום.

וויט  אומרת שספריות יכולות לעזור בכל מיני תחומים ביחס לשחזור מידע:

• העלאת מודעות ביחס לבעיית שחזור המידע הקיימת כיום בעולם המדע.
  • מציאת והדגשת משאבים מועילים ביחס לשחזור מידע
  • יצירת הדרכות אודות חיפוש, שחזור ושמירת מידע

מה אנחנו עושים כדי לעזור לכם בחיפוש ושחזור מידע?

גישה לכתב העת בוידאו Jove

הבעיה של שחזור מידע אינה רק בעיה פנימית של מעבדות. כיום אין יוקרה בשחזור המצאה קיימת כדי לוודא שהיא עובדת. קשה לקבל על כך מימון. בנוסף, קשה לוודא שהשחזור נעשה במדויק מאחר שבמאמר לעיתים חסרים כל הפרטים הנדרשים כדי לשחזר את הניסוי באופן משביע רצון. JOVE  הוא כתב עת בוידאו שהפרסומים בו עברו סקירת עמיתים. ב-Jove בנוסף לסיכום כתוב של הניסוי יש צילום של המהלכים שנעשו בו וראיון עם החוקרים, הדבר מאפשר לשמר מידע מדוייק על האופן בו נעשה הניסויי ולשחזר אותו בקלות רבה יותר.

חוקרים רבים מאוניברסיטת תל אביב כבר פרסמו בכתב עת זה. ניתן למצוא את פרסומיהם על ידי חיפוש מתקדם לפי שם מוסד Tel Aviv University.

הספרייה מעבירה הדרכות על חיפוש מידע במאגרי מידע שונים.

מערכות לניהול ביבליוגרפי

מספר מעבדות פנו אל הספרייה כדי למצוא פיתרון לצורך של חברי המעבדה להשתמש במאגר מאמרים משותף לכל חברי המעבדה. אחד הפתרונות האפשריים לצורך זה הוא מערכת לניהול מידע ביבליוגרפי.

מערכת לניהול מידע ביבליוגרפי מאפשרת למשתמש לאסוף מידע ביבליוגרפי, להכניס אל תוכה מאמרים, לסדר אותם בתיקיות, לחלוק את התיקיות עם אנשים נוספים וליצור מראה מקום וביבליוגרפיה בלחיצת כפתור.

הספרייה מעבירה הדרכות על מערכות לניהול מידע ביבליוגרפי כגון  RefWorks ו Mendeley אשר עוזרות לאנשים פרטיים ולמעבדות וקבוצות עבודה שיתופיות לשמור על מידע ולוודא שהוא נגיש לכולם.