נשים בפיזיקה – האתגרים והקשיים של נשים בעולם הפיזיקה

ככל שעולים ומתקדמים בתחום הפיזיקה כך יש פחות ופחות נשים.

נשים התעסקו ועסקו בפיזיקה ואסטרונומיה במשך מאות שנים. המפורסמת בהן היא מארי קירי. אבל אם נתבקש לציין שם נוסף של פיזיקאית, ככל הנראה לא נצליח.  במאה ה20, הקשיים של נשים היו שונים מהקשיים של נשים כיום מאחר והן לא יכלו ללכת לאוניברסיטה, ובמאות קודמות אף לא יכלו להחזיק ברכוש. איך נשים מדעניות פעלו? הן עבדו עם גבר מדען. מאחר ולעיתים קרובות הן עבדו כעוזרות וללא תשלום, הן לא קיבלו קרדיט על עבודתן. כיום מקובל שכל אדם אשר עבד על פרוייקט כלשהו יקבל על כך קרדיט ושמו יוזכר. דבר זה מסייע לקבל תמונה אמינה יותר על כמות הנשים הנמצאות בתחום הפיזיקה כיום.

נשים בפיזיקה בתיכון

מדינה כמה מכלל התלמידים לומדים פיזיקה כמה מלומדי הפיזיקה הן נערות
ארה"ב 40% 47%
בבריטניה 12.5% 20%
ניו זילנד 40% 40%
אוסטרליה 22% 33%

נשים בפיזיקה באוניברסיטה

• בארה"ב: 20% מהמסיימים תואר ראשון בפיזיקה הן נשים. בשנת 1982 המספר עמד על 10%. 22% ממקבלי התואר השני הן נשים ו 20% ממקבלי הדוקטורט.
  • בבריטניה: 22% מהמסיימים תואר ראשון בפיזיקה הן נשים. ממקבלי תואר שני 26.5% הן נשים.
  • אוסטרליה: אין נתונים על פיזיקה אבל בהנדסה מדובר על 15% נשים בלבד.

ההשתתפות של נשים בפיזיקה הינה עדיין נמוכה לעומת של גברים, אבל יש מגמת השתפרות.

גרף - ההשתתפות של נשים בפיזיקה הינה עדיין נמוכה לעומת של גברים, אבל יש מגמת השתפרות.

ניתן לראות שהפערים מתחילים כבר בבית הספר. במחקרים שנעשה נמצא שכאשר נערה מקבלת מאדם מבוגר דחיפה ועידוד ללמוד מדעים, גדלים הסיכויים שתתמיד ותתקדם בתחום.   במחקר אחר 21% מהנערות דיווחו שהוריהן דחפו אותן להיות שחקניות. רק 10% דיווחו שדחפו אותן להיות מהנדסות.

מעבר לכך שנערות לא מקבלות דחיפה ללמוד פיזיקה נשים הלומדות לתואר ראשון יבחינו שיש מעט חברות סגל. בארה"ב רק 14% מחברות הסגל בתחום הפיזיקה הן נשים. בבריטניה המספרים נמוכים יותר 9% נשים הן פרופסוריות, ו 19% אחוז מרצות.

בארה"ב 50% מנשים עם דוקטורט בפיזיקה הולכות לאקדמיה, 33% הולכות למגזר הפרטי, 15% מועסקות על ידי הממשלה. בקנדה 66% אחוז מנשים עם דוקטורט בפיזיקה הולכות לאקדמיה, 20% במגזר הפרטי ו15% בממשלה.

הפער בין נשים וגברים בעבודה

בכל מקום אליו נשים הולכות, אקדמיה, תעשייה או עבודה ממשלתית, יש קשיים משותפים.

מחקרים מראים שנשים מדורגות נמוך יותר מגברים גם כאשר יש להן את אותן כישורים, פחות סביר ישכרו אותן, ויש סבירות נמוכה יותר שיציעו להן שמישהו בכיר יעשה להן חונכות ויעזור לקדם אותן. מכתבי המלצה עבור נשים נוטים להיות קצרים יותר ולהשתמש בשפה פחות פעילה. נשים פיזיקאיות מקבלות פחות מימון למחקר, משרדים ומעבדות, ציוד ומימון נסיעות. דבר המביא לכך שלוקח להן יותר זמן לבצע ניסויים ולפרסם מאמרים, והן מגיעות לפחות כנסים, דבר המאט את התקדמות הקריירה שלהן.

בעוד שאין ספק שמצב הנשים בפיזיקה השתפר, הדרך עדיין ארוכה.

הנתונים נלקחו  מהספר  McCullough L. Women and Physics. IOP. 2016 ויש בו עוד נתונים מעניינים.