איך חוקרים וסטודנטים מבינים, מגלים ומשתמשים במקורות יעץ?

או מהם מקורות יעץ ומתי כדאי להשתמש בהם?

ההוצאה לאור של אוניברסיטת אוקספורד פירסמה את מסקנותיה אודות  מחקר שבחן את צרכיהם של המשתמשים ואת תפיסותיהם של ספרנים ביחס למקורות יעץ (כגון אנציקלופדיות לנושא,  מילונים לנושא, ספרות סקירת תחומים- Handbooks, Reference Modules, ומקורות ביבליוגרפים).

המחקר כלל סקירה של מחקרים קיימים בנושא, ראיונות עומק עם 16 ספרנים ו-18 קוראים (חוקרים וסטודנטים) וסקר שנערך בקרב 164ספרנים. בעוד שהמדגם של הסקר יקטן, הוא כן נותן כיווני חשיבה ובחינת מגמות בשימוש בחומרים שהספרייה מציעה.

מקורות יעץ והצרכים המשתנים של המשתמשים

מה מביא לשינוי השפעות ושינויים בצרכי המשתמשים
מידע ונתונים בסיסיים נגישים בחינם באינטרנט כבר אין  צורך במקורות הנותנים מידע עובדתי קצר. המקורות הנדרשים הינם סקירות וניתוחים עמוקים של תחומים שונים.
המיקוד של מחקר אקדמי נעשה יותר צר וממוקצע משתמשים – כולל מומחים – זקוקים למקורות הדרכה אודות תחומי מחקר שרלוונטיים למחקר שלהם אך אינם מוכרים להם.
מחקר בין תחומי נעשה  יותר משמעותי משתמשים צריכים לעיתים יותר קרובות מדריכי הכרות בתחומים מדיספלינות אחרות.
משתמשים כבר לא חושבים על יעץ כקטגוריה של מקורות מידע משתמשים מביעים צורך בהדרכה עבור נושאים וסקירות של תחומים לא מוכרים להם,אך לא יודעים איפה לחפש כאלו מקורות.

מה המשמעות של השינויים המצוינים למעלה?

השינוי: מידע ונתונים בסיסיים נגישים בחינם באינטרנט. מה המשמעות?

• משתמשים צריכים מידע בסיסי ורקע על תחום מסוים כדי לדעת מונחי יסוד.
  • משתמשים מעוניינים במהירות ויעילות ולכן מעדיפים חיפוש באינטרנט.
  • משתמשים רוצים תחושת ביטחון וודאות שימצאו מידע שרלוונטי לנושא שלהם. לכן מעדיפים מקורות עשירים שכבר מוכרים להם. דבר זה מסביר את הפופולאריות של אתר כמו ויקיפדיה שמסייע באיתור ראשוני של מידע אקדמי בנושא.

דברים אלו יכולים להסביר למה ספרנים רבים דיווחו על רמות נמוכות של שימוש במילונים מבוססי נושא. משתמשים פונים למקורות אחרים.

רמות נמוכות של שימוש במילונים מבוססי נושא

השינוי: המיקוד של מחקר אקדמי נעשה יותר צר וממוקצע: מה המשמעות?

כאשר מתחילים לחקור נושא יש שני שלבי מחקר:

1. הכרות עם טרמינולוגיה ומילות מפתח בתחום.
  2. מציאת שאלת מחקר ספציפית וסקירת הנושא בו בחרו יותר לעומק.

בהקשר לשלב השני מרואיינים הביעו צורך סקירת הכרות  אודות  תחום מחקר. הצורך הגובר בהכרות כזו נובע משתי המגמות הבאות:

1. קיים מספר רב של מחקרים, כאשר תחום המחקר יותר ויותר צר. דבר זה מקשה על אנשים שאינם כבר מומחים בתחום להבין את המחקר. כך, משתמשים אמנם מוצאים חומרים אך אין ביכולתם להעריך את החומר שמצאו ולהבין את ערכו למחקר שלהם. יש צורך במקורות אמינים שיוכלו לגשר על הפער. מידע ברמה אקדמית, אך מונגש לאנשים שאינם מהתחום.
  2. החשיבות העולה של מחקר בין תחומי. בהתאם למגבלות זמן והכרות קיימת עם התחום, משתמשים צריכים או הכרות שטחית וראשונית עם תחום מסוים או סקירה קצת יותר עמוקה. במקרים כאלו, משתמשים לא יודעים לאיזה סוגי מקורות לגשת ואיפה למצוא את סוג הסקירה שהם צריכים.

הטבלה למטה, המבוססת על תשובות ספרנים, מציעה  שמקורות ביבליוגרפים ו handbooks הם המקורות שכנראה יענו על הצורך ללמוד ולחקור תחום לא מוכר. צורך אשר הינו גדול יותר אצל סטודנטים לתואר מתקדם וחוקרים. נראה שהצורך בפרסום של נתונים  יורד, כי המידע נמצא באינטרנט. יחד עם זאת, הצורך בסקירה כללית של תחום והקשר שלו לתחומים אחרים  נשארת רלוונטית והצורך בה אף עולה.

מסקנות:

– משתתפי המחקר  תיארו צורך במידע תלוי הקשר, אשר יעזור להם להכיר תחום מחקר שזר להם.

– ספרנים מדווחים שכאשר משתמשים מוכוונים לחומר יעץ הם מוצאים אותו יעיל. אולם, משתמשים רבים כלל לא יודעים איפה לחפש חומר מסוג זה, ולא חושבים על ספרות יעץ כקטגוריית מקורות מידע.

– ספרנים מדגישים שאינדוקס איכותי  של  תוכן יעץ חשוב לגילויו אולם, חלק גם משתמשים במדריכים על פי נושא ( LibGuides) על מנת להדגיש חומרי יעץ ומקורות מחקר אחרים.

– השאלה כיצד לחבר בין המשתמשים לחומר היעץ הדרוש להם נשארת אתגר משותף למשתמשים, ספרנים ומוציאים לאור.

לקריאת הסקירה מאת ההוצאה לאור של אוניברסיטת אוקספורד

לינק לוובינר עם תוצאות הסקירה.  יש להירשם בחינם על מנת להאזין.

לספרייה למדעים מדויקים והנדסה אוסף נרחב של ספרי יעץ הכוללים מילונים ואנציקלופדיות ממוקדות נושא,  Handbooks , ספרי נתונים , Reference Modules, מקורות מידע ביבליוגרפים ועוד.

ניתן להגיע למקורות מידע אלה במספר דרכים:

• במערכת דעת"א ניתן לחפש לפי המונח או הנושא בו אתם מתעניינים ולהוסיף למשל את המילה Handbook או Encyclopedia.

צילום מסך

במאגר Science Direct ניתן למצוא חומרים מסוג Reference Module

• גם בדעת"א חיפוש של המונח או הנושא בו אתם מתעניינים יחד עם המונח "Reference Module"  יכול להעלות תוצאות שרלוונטיות לידע בו אתם רוצים להעמיק

צילום מסך

מאגרי מידע

תגובה אחת בנושא “איך חוקרים וסטודנטים מבינים, מגלים ומשתמשים במקורות יעץ?”